- In memoriam: Horthy István -

Hetvenöt esztendeje, hogy, vitéz nagybányai Horthy István kormányzóhelyettes, repülő főhadnagy, önkéntesen vállalt frontszolgálata közben megtért Teremtőjéhez:


1942. augusztus 20-án hajnalban a szokásoknak megfelelően nagy köröket leírva közelítették meg a Heinkel–46-os felderítő gépek bázisát a vadászok. A felderítők felszállása után Horthy István egy nagy bal kört leírva akart Héja vadászrepülőgépével a közel-felderítők közelébe kerülni, de a kis sebességen alacsonyan 300 méteren, végrehajtott túl szűk fordulóban a gépe megbillent, dugóhúzóba került és 5 óra 7 perckor lezuhant. A kiömlő benzin hatására a gép kigyullad, a kormányzóhelyettes a helyszínen azonnal az életét veszítette.


Horthy Istvánnal a nemzet, nem csupán egy nagyszerű pilótát veszített el, hanem Magyarország kormányzóhelyettesét. Korai halála miatt nem adatott meg számára, hogy kiváló képességeit és remek külföldi kapcsolatait az ország javára használhassa fel. Egy be nem teljesített életút, egy nemzetet ért tragédia.Emléke fájdalmasan bennünk él.


75. évfordulós megemlékezések:


- 2017. augusztus 17-én, 18.30 h-tól, a Gödöllői Királyi Kastély parkjában lévő, korabeli Horthy István szobornál emlékezünk meg a „kiskormányzóra”.
- 2017. augusztus 19-én, Budapestről induló külön busszal Siófok és Kereki az úti cél (Ad Astra-szobor és Horthy-szobor megkoszorúzása).
- 2017. augusztus 20-án, 10h-kor Istentisztelet keretében avatjuk fel Horthy István emléktábláját a Hazatérés Templomában.
- 2017. szeptember 2-án Kenderesen csatlakozunk a Horthy Miklós Emlékére Alapítvány rendezvényéhez, amely 10h-kor kezdődik.


Az eseményekről érdeklődni, vitéz Kovács György alelnök úrnál, a 06 (30) 458-17-30-as telefonszámon, ill a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email-en.

Minden jóérzésű magyart szeretettel várunk!

 

Horthy Miklós Társaság vezetősége

Horthy Miklós Társaság hivatalos weboldala | © 2010-2015.
Copyright © 2015. | IT for you - Informatikai szolgáltatások | Minden jog fenntartva.