"Csillag esik, föld reng,
Jött éve csudáknak
Ihol én, ihol én
Pörölye világnak."

ALÁZATOSAN JELENTEM: ATILLA HUN KIRÁLY SZOBRA ÁLL!
-Egy el nem mondott ünnepi beszéd helyetti köszönet-

Az eső csak esett és esett. Hadak Ura Isten meghatódva könnyezett a szépséges Hunnia felett. 
Alant, derék hun-magyar harcosok gyülekeztek Zeleméren, hogy egykori jeles uruk felé tiszteletüket tegyék meg. Nagy Atilla hun király mellszobrának avatására érkeztek a megmaradottak, hogy együtt, újra eggyé legyenek!

Elnyúlott a csend, ahogyan az eső a homlokomat, a verejték a hátamat verte, miközben a mikrofont a kezembe adták, hogy elmondhassam a gondosan elkészített tízperces ünnepi beszédemet.

Végül csak három mondatot mondtam. Felismerve sok mindent, közte azt, hogy mit is tudnék, bármi újat mondani azoknak, akik mindent tudnak, hiszen itt vannak! A szívük mindent tud. Én tanítsam őket, amikor tőlük én csak tanulhatok?

Kezemből a mikrofont visszaadva annak, akiknek még szükség volt a szavakra, a romtemplom tövében csak magamnak mondtam:

-Büszke lehet az a nemzet, akiknek ilyen ősei vannak, mint Atilla Ruga, Uldin, vagy Baján, Álmos, Árpád, akik nem a maguk javát szolgálták, hanem magukat a közügyért adták! Büszkék most Égi Atyácskánál a hun ősök, hogy ilyen utódaik születtek, kik nem felejtik őket, kik készek szabadidejükben, kevés forintjukból elutazni a messzi Hajdúságba! Áldozni, hinni és bármilyen kicsit is tenni!

Én, a magam nevében legelébb nekik köszönöm az ünnepségen való részvételt! Igen, azoknak, akiknek a nevét nem mondta be a műsorvezető, akiknek egyetlen titulusuk mindenkor, hogy „csak” magyarok! Még akkor is, ha az országos média elmaradt, még akkor is, ha nem volt az eseményről híradás. Azoknak a fotósoknak, filmeseknek, rendezőknek, gárdistáknak vagyok hálás, akik az ügyért és értünk szolgáltak!

Csak utánuk szeretnék köszönetet mondani házigazdánknak Barabás Jánosnak, élete párjának a kedves Ilonkának, Dombi Imrének, a helyiség és Hajdúböszörmény nagyjainak, a szobrot megalkotó Turi Török Tibornak, a Farkasokat és Oroszlánokat magával hozó Mónus Józsefnek, valamint Vass Ildikónak, Vásáry Tamásnak, dr. Szabó Bálintnak, Vassné Fülöp Ildikónak és Publik Antalnak is!

KÖSZÖNÖM!

Zetényi-Csukás Ferenc

 
 
Horthy Miklós Társaság hivatalos weboldala | © 2010-2015.
Copyright © 2015. | IT for you - Informatikai szolgáltatások | Minden jog fenntartva.